Precis som på alla andra enheter som du använder på nätet, riskerar din surfplatta att bli hackad och drabbad utav virus. Tyvärr är det verkligheten i en värld där vi ständigt är online och beroende av våra datorer, telefoner och surfplattor. De flesta surfplattor har installerat Googles Android-operativsystem och är kompatibla med Windows-datorer. Dina olika enheter kan kopplas ihop och du kan enkelt skicka filer till och från dina enheter. Din surfplatta är också kompatibel med Android-telefoner och telefoner som kör Windows.

 

Enheter emellan

När alla dina enheter kan kommunicera är det en bra idé att välja ett antivirusprogram som fungerar över samtliga enheter. Du bör därför välja ett paket som kan installeras på alla och skydda dig var du än är och vad du gör. Din surfplatta är särskilt utsatt för att bli utsatt för attacker, eftersom du bär den runt tåget, på kaféer och på alla andra platser där det finns öppna nätverk. När du ansluter dig till Internet någon annanstans än hemma kan du givetvis inte veta vem som använder det här nätverket med baktankar. Det finns otaliga exempel på hackare som bara använder denna typ av nätverk för att hacka andra människor.

Det är helt enkelt lättare än att bryta sig in i ditt hemnätverk där du har din egen IP-adress och ditt personliga lösenord.

 

Surfplattor och Google Drive

Eftersom de flesta inte lagrar filer på sina surfplattor, men har en säkerhetskopia i till exempel Google Drive, kommer du troligtvis inte att förlora all din data under en hackerattack. Det finns dock en risk för att du kan ha virus installerat via din tillgång till Internet. En typisk attack kan vara det som kallas Ransomware. Ransomware är utformat i syfte att kräva en lösensumma från dig. När det gäller surfplattor är det speciellt spionprogram som du måste vara medveten om. Om du får spionprogram installerad på din surfplatta kan inbrottsläraren spionera på dig och allt du gör online. De kan komma åt dina personliga koder, se vilka webbplatser du besöker och ta reda på hur du loggar in på din internetbank och så vidare.

 

Lösensummor

Hackaren skickar därefter ett mail till dig om att du betalar en viss summa så att de inte använder den här informationen. Förutom att kunna använda din personliga information för att göra identitetsstöld och stjäla dina pengar, hotar de ofta att publicera alla dina personliga bilder och information om de webbplatser du har besökt. Din surfplatta har både en frontkamera för selfies och en baksida för vanliga bilder. Här kan hackare komma åt din webbkamera och hålla ett öga på dig och vad du gör hemma eller när du är ute. Även om du är en laglig medborgare och tänker att du inte har några hemligheter att dölja, vill du inte ha ditt privatliv offentliggjort på din Facebook-sida eller i e-postmeddelanden till alla dina kontakter i adressboken på din Gmail.

 

Vad du alltså behöver är ett riktigt bra antivirusprogram för din surfplatta. Ett program som kan skydda dig, både online och offline. Det är särskilt viktigt att ditt program kan stoppa popup-fönster och varna dig när du loggar in på ett osäkert nätverk. Vi rekommenderar Norton Security för din Android-surfplatta, så att du håller dig säker mot hackare, Ransomware och stöld av data.