iPad- och iPhone-enheter sägs vara säkrare än Android men malware-hoten WireLurker och Masque Attack, samt läckagen av fotografier av kändisar som lagras i iCloud, samt säkerhetsbristen i Find My Phone-kapning har bekymrat många användare.

 

Kan Apple upprätthålla inställningen att iOS är helt säkert?

Om du vill säkra din iPad och iPhone så bra det går, rekommenderar vi att du använder något av följande (utöver att säkra iPhone och iPad så säkrar följande antiviruslösningar även dina Android-enheter):Är iOS som operativsystem säkert?

Enligt Apple är iOS-plattformen otroligt säkert. Företaget deklarerar att de ”designat iOS-plattformen med säkerhet som huvudfokus”.  Att se till att säkra information på mobila enheter för alla användare, oavsett om man skapar åtkomst till gemensam och användardefinierad information, eller lagrar personliga fotografier, bankuppgifter och adresser. Eftersom användarens information är viktig, är iOS-enheter uppbyggda för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå – utan att riskera användarupplevelsen.

Därför har Apples iPad och iPhone betraktats som säkra och trygga enheter att använda, och många hävdar att iOS är säkrare än Android. Emellertid har Apples iOS-plattform inte saknat säkerhetsbrister och sårbarheter, och ej heller har iCloud, tjänsten för molnlagring av data, som gör det möjligt att få åtkomst till dokument, foton m.m. varit utan brister.Kända malware-angrepp på iOS

2014 var ett år med säkerhetssårbarheter och målinriktade angrepp på iOS. För det första uppenbarades en säkerhetsbrist i slutet av februari 2014, som gjorde det möjligt att fånga upp dina data, om du använde en oskyddad hotspot, till exempel på flygplatsen eller på något internetcafé.

Därefter kom nyheterna om att nakenbilder på Jennifer Lawrence och 100 berömda stjärnor, såsom den brittiska modellen Clara Delevigne, Cat Deeley, Kelly Brook samt Rihanna hade hittat vägen till bildsajten, 4chan – det var i slutet av augusti. Apple påstår att bristen i privatsfären inte kunde skyllas på någon skada som uppstått i något av systemen som användes i deras molnlagringstjänst. Emellertid kunde hackarna, med hjälp av vissa metoder, få åtkomst till fotografier av kändisar som lagrats i iCloud.

I november upptäcktes den första malware-programvaran som kunde infektera alla iPhone och iPad av säkerhetsföretaget Palo Alto Networks. Malware, som angriper jail-breakade enheter är inte något nytt men WireLurker – som man kallade den – använde ett tvåstegs-angrepp som involverade USB-anslutningar via en Mac eller PC och en felfunktion i en iOS-funktion som gjorde det möjligt för organisationer att installera deras egna appar på jail-breakade iOS-enheter.

Medan WireLurker installerede ondsinta appar på jail-breakade mobiltelefoner och plundrade dem på personliga uppgifter – såsom enhetens telefonnummer och adressboken i iCloud – icke jail-breakade telefoner kom billigare undan med bara en vänlig, plagierad tecknad serie-app som osynligt installerades på mobilen. Basala diagnostiska data blev också överförda till en central server. Apple har senare blockerade WireLurker på både iOS-enheter och Mac-datorer, men experter misstänkte att den använda tekniken skulle komma att ge anledning till ytterligare angrepp.

Och mycket riktigt, bara en vecka efter att WireLurker stal rubrikerna dök ett annat iOS 8-malwarehot upp. Det här hotet, känt som Masque Attack, skapade falska appar, som beter sig som vanliga appar på din iPhone men försöker stjäla dina personuppgifter. FireEye, som upptäckte hotet, såg att Masque Atacks kunde utgöra ett mycket större hot än WireLurker.


Kan Apple således, med intryck av dessa händelser, behålla inställningen att iOS är säkert?

Det kan vi inte avgöra men vi kan under alla omständigheter säga att man kanske inte ska chansa – därför rekommenderar vi att du installerar ett antivirusprogram eller en antivirus-app på dina iOS-enheter, iPad och iPhone, så att du inte riskerar att få dina uppgifter stulna och missbrukade av cyberkriminella.

 

e-Gear.se rekommenderar

Norton Security