I denna guide kommer vi att visa hur du hämtar och skapar ett installationsmedie för Windows 7 på en DVD-skiva med hjälp av en Windows 7 imagefil. Om du vill skapa ett installationsmedie på ett USB-minne ska du följa guiden i länken nedan.

 

Installation av Windows 7 via USB

 

 

Eftersom produkten du har köpt hos oss är en ”Elektronisk Download”, kommer du inte att få ett fysiskt installationsmedie och därför måste ett sådant skapas innan installationen kan påbörjas.

 

För att skapa ett installationsmedium på en DVD-skiva måste man använda bränningsprogrammet som möjliggör att man bränner en skiva med en ”bootable” ISO-fil. Det går alltså inte att helt enkelt lägga över ISO-filen eller dess innehåll som data på en DVD-skriva, då detta inte kommer att ge möjligheten att starta datorn från installationsskivan.

 

Windows 7, Windows 8, och Windows 10 har ett integrerat bränningsprogram med stöd för skapande av ”bootable” ISO-filer och därför kan man använda detta program för att skapa installationsskivan.

 

Windows XP och Vista har inte ett integrerat bränningsprogram, därför behöver man använda ett tredjepartsprogram. I denna guide har vi valt att använda Free ISO Burner eftersom det stöds av Windows XP till Windows 10 och vi kommer nedan att ge dig en ingående guide för hur du tar dig igenom hela processen, som lyckligtvis inte tar särskilt lång tid.

 


Det enda du behöver är:

- En tom brännbar DVD

 

- En dator med tillgång till internet och DVD-brännare.

 

 

1. Börja med att hämta imagefilen för Windows 7 via den medföljande nedladdningslänken i leveransmailet.

 

I utgångsläget är det den svenska versionen av Windows 7 som finns att hämta via nedladdningslänken. Om du vill ha ett annat språk kan du kontakta oss på [email protected]                

 

 

2. Hämta Free ISO Burner från deras hemsida via länken nedan – Free ISO Burner är ett ”portabelt program”, vilket innebär att man inte behöver installera programmet för att kunna använda det.

 

http://www.freeisoburner.com/

 

 

 

3. Sätt in den tomma DVD-skivan i DVD-brännaren och starta Free ISO Burner genom att dubbelklicka på den nedladdade filen.

 

 

 

4. Klicka på knappen ”Open” och välj den Windows 7 ISO-fil som du har hämtat via nedladdningslänken. 

 

 

 

5. Klicka på knappen ”Burn” för att påbörja bränningen av installationsmediet.

 

 

 

7. Vänligen vänta medan installationsskivan skapas.

 

 

 

8. Bränningen av din installations-DVD är nu slutförd och du kan nu fortsätta till själva installationen av Windows 7.

 

Klicka på knappen ”Close” för att stänga ner Free ISO Burner.

 

 

 

Själva installationen

Nästa steg är att du använder din nya installationsskiva i datorn där du önskar installera Windows 7. Sätt in installationsskivan i datorns DVD-enhet och starta datorn.

 

OBS: Om datorn inte är inställd till att starta från DVD-skivor måste du själv manuellt ställa in den till att göra det.

 

Detta kan göras antingen i datorns BIOS genom att ställa in DVD-enheten som första boot-/uppstartsenhet eller genom att använda datorns bootmeny – och datorn är utrustad med en sådan.

 

Lär mer om hur detta kan göras i datorns användarmanual eller kontakta leverantörens kundsupport.

 

OBS: Kom ihåg att säkerhetskopiera filer som ska sparas innan installationen påbörjas då alla filer kommer att raderas från partitionen där Windows 7 installeras.

 

Gå vidare till installationen och aktiveringen av Windows 7 genom att klicka på länken nedan.

Installation och aktivering av Windows 7