Våra mobiltelefoner har blivit en vanlig del av vår vardag. De flesta av oss har alltid det i din hand, i fickan eller i din handväska. Därför är det alltid nära oss och snabbt tillgängligt. Av denna anledning lagrar vi också fler och fler personliga data på våra mobiltelefoner, så som lösenord, personliga bilder, e-postmeddelanden och mycket mer. Eftersom vi håller alla dessa saker på våra mobiler har de fått större och större intresse bland hackare, identitetstjuvar etc.

 

Både fysiskt och virtuellt har det varit ett intresse för mobilen, och det är därför viktigt att du ser till att det är stöldskyddat. Majoriteten av den svenska befolkningen äger en mobil tillverkad av Apple, och därför finns det flera artiklar som påverkar detta ämne i samband med sina produkter. Å andra sidan är Android-mobilen lite bortglömd, och av den anledningen kommer den här artikeln att handla om hur du säkrar din Android-mobil.

 

Starkare lösenord

Först och främst är det en bra idé att ha starka lösenord på din mobiltelefon - både när det gäller PIN-kod, låsa upp mobiltelefonen, anteckningar, bilder och andra appar och program som kan innehålla känsligt data. Genom att göra starka koder gör du det svårare med fysisk stöld att komma åt dina data. Starka koder har emellertid inte samma effekt på näthackare, men kommer till viss del att göra skillnad. Du kan exempelvis fundera på att använda dig av ett gratis program så som LastPass som hjälper dig att både skapa lösenord för dina behov och lagra dem online, samt fungera som lösenordsbyggare.

 

Skydda med stärkande appar

Stöld sker inte bara fysiskt utan även digitalt. Därför är det en bra idé att ladda ner ett antivirusprogram för din Android-mobil som håller skadlig kod och inkräktare borta från dina data. Det finns flera bra leverantörer för Android, men en av de bästa och mest erkända i detta fall är Kaspersky för Android. Även om deras produkt kostar lite pengar, kan det dock vara värt varenda krona i slutändan, då de har många års erfarenhet av antivirusprogram för mobilen, och de är snabba med att täcka säkerhetsbrister i deras eget system.

 

Gör en säkerhetskopia

Något annat du bör göra är att regelbundet utföra säkerhetskopior av din mobils data och innehåll. Genom att göra detta är du säker på att du har alla dina grejer, även om du måste radera allt på din mobil eller om ett virus gör det för dig.

 

Spåra din mobil

Med de senaste Android-telefonerna kan du koppla dem till ditt Google-konto och spåra dem därifrån. Allt du behöver göra är att logga in på ditt Google-konto, och utifrån Android enhetsadministratör kan du kan hitta enheten på kortet om den är ansluten till data eller Wi-Fi och har platsen aktiverad. Här är en länk till Google Hitta Min Enhet.

 

Skydda dina data

Om du tar två minuter till att ställa in din enhet har du möjlighet att låsa telefonen och ta bort all data via ditt Google-konto om det skulle vara så att din mobil blir försvunnen eller stulen. Förutom att låsa din mobil och ta bort all data, bör du också ringa till ditt mobilföretag och få din mobil blockerad.