TDL3 rootkit är ett av de mest avancerade rootkits som någonsin släppts lös. Detta rootkit var orubbligt och kunde infektera 32 bit Windows-operativsystem, trots att det krävdes administrationsrättigheter för att kunna installera detta rootkit i systemet. Men TDL3 har uppdaterats och kan nu infektera även 64-bit-versioner av Windows.

Ett rootkit är en hemlig form för malware, som designats för att dölja existensen av vissa processer eller program på din dator mot vanliga spårningsmetoder, så att denna, eller andra elaksinnade processer får privilegier och administratörsåtkomst till din dator.

Rootkits till Windows används vanligtvis för att dölja elakartad malware mot till exempel antivirusprogram för utnyttjande av virus, maskar, backdoors och spyware. Ett virus kombinerat med ett rootkit resulterar i vad som är kännt som ett fullständigt dolt virus. Rootkits har blivit alltmer vanliga inom spywareområdet och används nu även mer allmänt bland upphovsmakare till virus.

Rootkits är i dag en växande form av superspyware, som döljer sig effektivt och påverkar operativsystemets kärna direkt. De används för att dölja förekomsten av ett elakartat objekt, som en trojansk häst eller keyloggers på din dator. Om ett hot använder rootkit-teknologi för att gömma sig, är det väldigt svårt att hitta malwaren på din dator.

Rootkits är i sig inte farliga. Deras enda funktion är att dölja malware och de spår de lämnar efter sig i operativsystemet. Detta oavsett om det gäller allmän programvara eller malware-program.

Det finns i grunden tre olika typer av rootkit. Den första, ”Kernel Rootkit” bifogar vanligtvis sin egen kod till delar av operativsystemets kärna, medan den andra typen, ”Usermode Rootkits”, speciellt riktar in sig på Windows för att aktiveras under systemets uppstart eller injiceras i systemet av en så kallad ”Dropper”. Den tredje typen är ”MBR Rootkits”, eller ”Bootkits”.

Om du upptäcker att din antivirus- eller antispyware-lösning inte är tillräckligt effektiv kan du behöva hjälp av ett bra anti-rootkit-hjälpprogram.

 

e-Gear.se rekommenderar

Norton Security