Du har kanske hör talas om online betting förut? Kanske har du varit nere i en spelbutik och hört när folk pratar om odds och betting. Eller du kanske har kollegor på arbetet eller någon i din vänskapskrets eller i din familj som tycker om att spela. Oavsett vart du har hör uttrycket tidigare så kanske du just nu har lust att veta lite mer om vad det hela faktisk handlar om. Särskilt nu eftersom spelet bara blir mer och mer populärt bland både äldre men framförallt också bland yngre personer.

Vad är betting för något?

Kärt barn har många namn. Vi människor har en angelägenhet att använda olika ord, synonymer egentligen eller ord vars innebörd skiljer sig mycket lite från varandra, för en och samma sak. Det skapar variation och gör språket levande vilket många tycker om. Det är såklart riktigt positivt och bra. Men det kan också förvirra och göra att man har svårt att skilja på olika saker och därigenom kanske inte förstår vad det egentligen betyder?

 

Ta till exempel ordet betting. vad betyder det egentligen och vad är skillnaden mellan betting, odds och vanlig vadslagning? Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla termer, ord och vad de betyder. Men vi vill försöka skapa lite förståelse och kunskap kring detta populära spel som så många människor i samhället tycker om.

Spela med små risker och höga vinster

Betting är ett begrepp som har blivit allt mer populärt att använda. Ordet betting kommer från engelskan och betyder egentligen bara vadslagning. Och det är precis det spelet handlar om i grund och botten. Det kan till exempel vara en fotbollsmatch. Låt oss ta ett exempel. Sverige och England ska mötas mot varandra och såklart vet inte man hur det kommer gå. Men man kan ju ana och gissa och det är precis det spelet handlar om.

 

Då gör man en vadslagning som heter: vem vinner? Det finns ju bara två alternativ så oddsen blir inte så höga. Ja alltså om tio personer satsar sina pengar. Fem satsar på Sverige och fem andra satsar på England. Då kommer fem att vinna och fem personer att förlora. Oddsen blir högre ju fler möjligheter det finns eftersom det då blir svårare att gissa rätt. Det finns massor med information om hur det går till på sidor på internet.

 

Men låt oss säga att man tar en näve med ris och häller ner i en glasburk och låter folk gissa på hur många riskorn det ligger i burken. Chansen, eller oddset som det heter i spelvärlden, för att någon gissar precis på rätt antal riskorn är otroligt liten, eftersom det finns så otroligt många olika alternativ att välja mellan. Om ovan nämnda exempel skulle finns med i ett spel och man som spelare skulle gissa rätt skulle man vinna rejält.

Vinster utan förluster

Vinsten som man får när man gissar rätt räknas ut genom att man bestämmer sannolikheten för att någon gissar rätt och multiplicerar denna siffra med det belopp som man har satsat. Det betyder att oddset 3,5 ger 3,5 gånger det belopp som man satsar i vinst. Det är ganska enkelt egentligen eller hur. Nu handlar de flesta spel inte om hur många riskorn det ligger i en glasburk utan om vilket lag som vinner en fotbollsmatch, vilken kandidat som vinner ett presidentval eller hur många mål ett visst lag gör under en match, hur många röda kort en domare ger under en match eller något helt annat.

Hur ska man satsa?

I ett spel finns det alltid en vinnare och en förlorare. Allt som oftast är det bara dessa två komponenter som ett spel handlar om. Men sen finns det såklart spel där man har olika lag och spel där man kan har flera stycken vinnare. Och även spel där man inte får fram en vinnare och spelet blir oavgjort. Det brukar oftast lösas ganska smärtfritt genom att man gör en extra omgång, tur eller runda. Den som vinner den sista omgången brukar därefter koras till vinnare.

 

När man ger sig in i spelet ska man såklart vara beredd på att man, som sagt, både kan vinna och förlora. Om man väljer att delta i ett spel som involverar pengar bör man inte spela för mer pengar än man klarar av att förlora. Det är viktigt att tänka på eftersom man annars kan hamna i en knipa där man bli skyldig folk pengar som man inte har. Och det finns väl ingen tråkigare än att gå på jobbet och tjäna ihop en massa pengar som man måste ge bort direkt bara för att man är skyldig någon.

Betting på nätet

Tidigare kunde man endast spela i en kiosk, spelbutik, förbutik eller liknande ställen där de erbjuder spel. Men idag har allt ändrat sig i och med internet så har hela spelmarknaden förändrats. Idag kan man sitta bekvämt och skönt i sin soffa där hemma i vardagsrummet. Man kanske till och med korkar upp något gott att dricka och tillhörande snacks en skön helgdag. Och kan sedan i eget tempo spela på allt man överhuvudtaget kan tänka sig.

 

När man spelar på nätet kan man också välja mellan många olika spelbolag. I de fysiska butikerna är det ju monopol som gäller. Men spelbolagen på nätet kan placera sig var som helst och kan därför erbjuda andra typer av spel och dessutom ha andra typer av regler. Det är enkelt att spela på internet och ett casino online utan krångel är att föredra framför stökiga spelhörnor i en förbutik.

 

Du kanske tycker det låter osäkert men om man läser reglerna så är det ingen fara. Det kan faktiskt vara en stor fördel att spela på internet eftersom, som tidigare nämnt, spelreglerna är annorlunda. Detta kan naturligtvis också vara till spelarens fördel. Exempelvis har man kanske, i de spelbolag som man tidigare har spelat via, endast accepterat en viss summa som insats för att begränsa spelandet.

 

Det gör också att vinsterna blir lägre och man kan inte vinna lika stora summor. Om man till exempel ska spela på hästar eller liknande och man vill satsa en rejäl slant på en häst som man vet kommer vinna - då är det inte kul om gränsen för insatser är satt till ett ynka litet belopp. Man vill såklart satsa rejält när magkänslan finns där och det ökar såklart också spänningen.