Undvik sidor som verkar för bra när du söker billigaste mobilabonnemang

Ett stort misstag som tyvärr vissa gör är att man går på bedrägliga erbjudanden. Det finns många sidor som erbjuder legitima erbjudanden för bra priser och produkter. Du hittar allt från billigaste mobilabonnemang till elektronik, lyxvaror och så vidare.

Det man däremot ska vara försiktig med är att gå på erbjudanden som verkar för bra. Allt som oftast handlar det om sidor som erbjuder dig helt gratis produkter, ofta mobiltelefoner eller annan dyr elektronik, med låga krav. Det kan handla om att man får den för ett otroligt lågt pris eller att man får den helt gratis.

I utbyte ska du oftast erbjuda något, till exempel dina personuppgifter eller betalningsuppgifter. Det som sedan händer är att du inte får erbjudandet, men kommer att faktureras eller få din identitet stulen. Det är därför viktigt att man noga läser på sidan, kollar vem som ligger bakom den.

Andra uppenbara kännetecken på farliga sidor är exempelvis att den inte är certifierad, vilket du oftast kan se genom ett hänglås till vänster om adressfältet på din webbläsare. Annat är om sidan har dålig grammatik, vilket är sedvanligt på bedrägliga hemsidor.

Se till att skydda din dator ordentligt

Något du alltid ska tänka på är att ha bra säkerhetsprogram på din dator. Det här kan innebära ganska många saker och blir lätt komplicerat. Om du vill göra det enkelt för dig själv bör du installera ett bra antivirusprogram. Det finns många olika att välja från och det är alltid bra att ha ett sådant för att förhindra att din dator smittas med virus.

Många säkerhetsprogram har idag också skydd mot phishing. Det här, som ofta kallas för nätfiske, innebär att någon försöker stjäla dina person- eller betalningsuppgifter. Det är därför väldigt viktigt med program som förhindrar detta.

Det finns även program mot skadlig kod, något som också är vanligt på bedrägliga hemsidor. Denna kod försöker att infektera din dator och oftast försöker den sedan skicka iväg privata uppgifter till den som äger sajten. Ett bra exempel på sådant är att man försöker stjäla uppgifterna till dina betalningsmetoder, exempelvis dina kortsiffror.

Sammanfattningsvis om internetbedrägerier

Det här kan lätt bli ett komplicerat ämne, men även enklare åtgärder kan alltså skydda dig ganska väl. Kortfattat bör du bland annat:

- Ha ett antivirusprogram på din dator.
- Undvika att ange dina person- eller betalningsuppgifter på okända sajter.
- Inte falla för erbjudanden som är för bra.

Det finns dock mycket mer man skulle kunna säga. Med dessa tre råd kan du däremot hålla dig relativt säker och undvika de allra vanligaste farorna på nätet.