Om du, eller en familjemedlem, är en av de många som väljer att spela online som avslappning så är det några saker du ska hålla ögonen på för att slippa få obehagliga överraskningar i form av virus eller andra skadliga program på köpet. Om du behöver få hjälp och stöd så kan du alltid se var du kan köpa hardware för säker online handel, oavsett om det gäller spel eller exempelvis kläder, så kan du hitta det här på e-Gear.se.

Undersök att siten är seriös

Oavsett om du väljer att spela eller köpa något så ska du alltid kontrollera att du siten du är inne på är seriös. Låt oss säga att du vill köpa en ny förstärkare. Då kan du vända dig till en av de olika seriösa återförsäljare som säljer förstärkare begagnad och som erbjuder garanti vid köpet. Gå in under “Om oss” på företagets sida och läs vad som står om firmans historia, men kontrollera också vad andra kunder skrivit på deras Facebooksida eller på TrustPilot. Det händer att serösa verksamheters sajter drabbas av efterapare, men du kan söka efter företagets namn istället för att klicka på direktlänkar och på så sätt kontrollera att du är inne på rätt sajt.

Se till att du betalar säkert

Du ska alltid välja en säker betalningsmetod när du gör en transaktion på nätet.  Välj betalningsformer som erbjuder en tvåstegsverifiering eller Bank-ID. Du kan ofta använda dig av en tjänst som Klarna, där du kan välja att betala med en gång eller efter att du fått varan. Du ska också se till att du har skydd i din dator, ett bra antivirusprogram är ett måste. Det är också viktigt att du håller dina lösenord säkra online på alla dina konton och ser till att du inte upprepar de samma lösenord överallt, eller att du har tvåstegsverifiering för alla dina konton på nätet. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att hålla sig säker på nätet, både när du shoppar och när du är på sociala medier.

Också sajterna har ett ansvar för att hålla din shopping säker: Till att börja med ska det alltid finnas någon sorts kryptering. Det betyder att de uppgifter du lämnat till shoppingsiten inte ska kunna stjälas eftersom alla uppgifter sänds och sparas i krypterad form. Enligt GDPR har också företag med online shoppingansvar att informera dig om det skulle uppstå någon form av intrång som kan resultera i att dina personuppgifter kommit i fara. Ofta används SSL kryptering av seriösa företag som hanterar transaktioner.