Att dra nytta av VPN vid geoblockering

VPN tjänster i Sverige tillåter en att koppla upp sig mot en stor mängd servrar runtom vår glob. Resultatet blir att IP-adressen förändras beroende på vilken server man kopplar upp sig mot, och på så vis kan man dölja uppgifterna kring var man faktiskt befinner sig och förbli anonym på nätet.

Varför skulle man då vilja dölja sin IP-adress? Svaret varierar från person till person, men vanligtvis har det att göra med att kringgå geoblockering, med andra ord geografisk blockering. Det finns vissa sidor som vi inte kan nå från Sverige eller diverse svenska versioner av sidor som kanske inte har samma utbud som utländska versioner. Ett exempel på detta är Netlix, då vi här i Sverige enbart får tillgång till det svenska Netflix med ett mycket mindre sortiment av filmer än den amerikanska versionen. Om man då använder sig av en VPN-tjänst kan man koppla upp sig till en amerikansk server för att plötsligt slippa att känna sig begränsad.

 

VPN för att skydda ens dator

En annan stor anledning till varför VPN används är för att enklare kunna skydda sig själv mot övervakning samt dataintrång. Hackare är mycket duktiga på att fylla ens dator med virus eller att tränga sig in i ens dator för att roffa åt sig viktiga uppgifter. Det är dock inte bara hackare som folk oroar sig för, då myndigheterna i många länder övervakar ens aktiviteter på nätet. Även här används VPN-tjänster för att förbli anonym. Om man exempelvis kikar på ett land såsom Ryssland eller Kina är en stor mängd sidor blockerade i landet samtidigt som det pågår regelbunden övervakning från myndigheterna, så visst är det förståeligt att VPN används flitigt i dessa länder.

Ha i åtanke att man inte behöver oroa sig för att man håller på med något illegalt. Användandet av en VPN-tjänst är fullkomligt lagligt och kan se till så att man känner sig säkrare samt nöjdare än någonsin när man surfar på webben.

 

När man är utomlands

Kanske har man åkt på en utlandsresa och sätter sig ner på hotellrummet för att kika på lite SVT play eller TV4s streamingtjänst på nätet. Detta kommer dock inte att bli möjligt, då dessa kanaler enbart kan nås från Sverige. För att då kunna titta på kanalerna trots att man är utomlands kan man dra nytta av en VPN-tjänst. Man ansluter sig då bara till en svensk server och kan börja titta omedelbart. Det som vi har nämnt ovan och mycket mer därtill blir möjligt så länge man satsar på en VPN-tjänst. Om det låter intressant, se till att jämföra ett flertal olika VPN-leverantörer för att hitta den bästa, billigaste och säkraste varianten.