Datakryptering är ett buzzword inom IT-säkerhet, men det kan vara lite av en utmaning att förstå precis vad det betyder. De filer som vi normalt sparar och de mejlen som vi skickar är som utgångspunkt inte krypterade. Det betyder att alla i princip kan få tillgång till dina uppgifter. Det kan hända om du blir hackad eller om du delar din dator med andra personer.

Du kan givetvis ställa frågan kring huruvida det är nödvändigt att kryptera dokument, mejl, mappar m.m. eller inte. Det beror mycket på vilken karaktär dina filer har och ditt temperament. Vi har nog alla dokument, bilder eller videor som vi inte vill att vem som helst ska få tillgång till. Det beror för det mesta på att det antingen är tal om företagshemligheter eller information som kan vara pinsam för oss.

Det är emellertid också värt att komma ihåg att helt "oskyldig" information ligger i många företags radar. Köp och försäljning av personlig information är en enorm industri som konstant och kraftigt växer. Det är bland annat därför du ska acceptera cookies på hemsidor, att appar på din telefon får tillgång till dina kontakter och att du ska samtycka till att din mejlleverantör har åtkomst till personlig information, bilder, videor och ljud.

 

Datakrypterad email med ProtonMail

Även om de flesta av oss inte tar det så seriöst finns det kanske skäl att överväga att skydda sig själv bättre på nätet. Ett av de mest säkra sätten att göra detta på är genom kryptering. För att förstå det kan det vara en god idé att påminna sig själv om vad det nu är för data som vi skickar fram och tillbaka, och vad den består av. När du skickar ett mejl är det inte samma mejl som kommer fram som det du skickade, utan en spegelbild av det. Det är alltså inte tal om ett fysiskt ämne såsom ett brev, utan om en kod som i kombination med de rätta programmen, webbläsarna osv. kommer fram till en mottagare som får meddelandet som du skickade.

När du skickar ett mejl kan du besluta om du hellre vill skicka det krypterat eller inte. Vanliga mejl fungerar för de flesta av oss i de flesta sammanhang, men i takt med att det skickas fler och fler mejl med konfidentiella personuppgifter och företagshemligheter blir det mer aktuellt att säkra att andra än mottagaren inte har tillgång till informationen i ditt mejl. Samtidigt som det skickas flera privata uppgifter fram och tillbaka på nätet finns det också fler och fler företag som tjänar pengar på vår personliga information. Därför finns det riktigt många som gärna vill veta så mycket som möjligt om oss.

Det gör de delvis genom att spåra våra internetvanor från vår IP-adress och delvis genom att köpa information från exempelvis mejlleverantörer. Egentligen kan det inte uteslutas att det är en stor sorts marknad där hackare säljer personlig information till företag som kan använde dem till exempelvis marknadsföring av nya produkter.

Om du önskar att använda en online tjänst som fokuserar på kryptering av all data skickad via mejl kan vi rekommendera ProtonMail. ProtonMail använder en teknologi som ser till så att alla de mejlen och meddelandena som du skickar genom deras service är 100 % krypterade. Datakryptering med ProtonMail är säkrat genom att ProtonMail befinner sig i Schweiz, och alla dess datacentraler befinner sig i Alpelandet. All användardata är därför skyddad av de stränga schweiziska datalagarna.

Du kan helt gratis starta ett email-konto hos ProtonMail. Läs mer via följande länk:

 

Skickas vidare till ProtonMail

 

 

Krypteringsnycklar och VeraCrypt

När du krypterar data blir meddelande-koden på ett annat sätt än normalt. Ett krypteringsprogram går in i själva koden i meddelandet som du har skickat och ändrar det. På det sättet ser det för andra människor bara ut som en stor mängd kod och tecken utan mening. För att få tillgång till innehållet i det krypterade mejlet ska du ha en nyckel. En nyckel är en åtkomstkod som avsändaren låser meddelandet med, och som du använder för att låsa upp det med. Det kan vara tal om ett mejl från ett försäkringsbolag som berättar för dig att du kan öppna filen genom att skriva in de sista sex siffrorna i ditt försäkringsnummer.

Ofta kommer det dock att vara tal om en kod som är automatiskt genererad av krypteringsprogrammet, och som alla som har tillgång till mejlets innehåll har information om. Du skickar naturligtvis inte den här koden i ett mejl, då det så att säga gör krypteringen överflödig.

Kryptering är inte bara smart när du skickar och mottar information via internet. Det kan också vara en god idé att kryptera informationen på din dator, telefon eller externa hårddisk. Särskilt externa hårddiskar och USB-minnen är försummade när det gäller datasäkerhet. Till skillnad från din dator har du inte automatiskt en kod till dina externa lagringsenheter, och därför har alla egentligen åtkomst till all den informationen som du har på ditt USB-minne. Det är irriterande om du tappar det eller glömmer det på jobbet och en vänlig kollega råkar få tillgång till exempelvis vissa privata bilder från en romantisk bröllopsdag eller natt.

Om du önskar att kryptera en fil eller mapp på din dator – eller kanske all data på ett USB-minne eller extern hårddisk – kan vi rekommendera VeraCrypt. VeraCrypt är ett datakrypteringsprogram till både Windows, Mac OSX och Linux. Det är helt gratis att installera och använda VeraCrypt. Genom att följa den här länken kan du ladda ner VeraCrypt:

 

 

Skickas vidare till VeraCrypt

 

 

Säkerhet på din dator med BitLocker

Du kan också glädjas av att kryptera din dator. Det betyder att det bara är du och eventuellt andra med din nyckel som kan öppna dina filer. På det sättet är din dator alltså dubbelt säker både med login, lösenord och kryptering. Kryptering av din dators filer är också förnuftigt om cyberkriminella får tillgång till din dator. Det kan de få om du följer en länk till en sida som automatiskt installerar malware på din dator eller om du laddar ner en fäst fil i ett mejl från en okänd avsändare. Här kan det installeras någonting som kallas för en trojansk häst, och den ger andra människor möjlighet att följa med i det som du gör på din dator. I vissa fall kan cyberkriminella också själv utföra handlingar på sin dator, då den är kopplad till internet.

Det kostar inte en herrgård att använda ett krypteringsprogram. Väldigt många datakrypteringsprogram är faktiskt gratis att använda. När du använder ett datakrypteringsprogram kan du själv välja vilken kod som ska fungerar som din nyckel. Kom alltid ihåg att skapa starka lösenord och att inte använda samma kod hela tiden. Det kan också rekommenderas att du inte använder ditt barns namn och födelsedatum, namnet på ditt husdjur eller andra uppgifter som de flesta enkelt får tillgång till.

Om du ser till så att du krypterar dina filer men använder en kod som är lätt att knäcka är det bortkastat arbete. Som utgångspunkt är det bra med en kod som är på minst 15 tecken och innehåller både stora och små bokstäver, tal och exempelvis frågetecken eller utropstecken. Du ska aldrig spara dina koder i en fil på din dator eller i din email. Om oönskade personer får tillgång till ditt mailkonto och därmed din krypteringsnyckel ligger du illa till. Detsamma gäller givetvis för din dator.

Om du önskar att kryptera all data på din Windows-baserade dator är funktionen BitLocker en uppenbar möjlighet. BitLocker kan kryptera hela datorns hårddisk och därmed skydda mot datamissbruk. BitLocker är en Microsoft-baserad teknologi och det betyder att du gratis kan använda den om du har ett operativsystem på din dator som stödjer BitLocker. BitLocker stödjs av:

Windows Vista, Windows 7 Ultimate, Windows 1.8 Pro, Windows 8.1 Enterprise och Windows 10 Professional.

 

Aktivera enhetskryptering