Allt mer av vår datoranvändning och besök på internet går över till att vi använder mobilen istället för datorn. Idag är det faktiskt så att det är flera som är ute och surfar på nätet via mobilen än via datorn och det kanske inte är så konstigt. Datorn står där hemma medan vi alltid har med oss mobilen och kan koppla upp oss i stort sett var vi än befinner oss. Googles sökmotor är långt utvecklad och visar nästa alltid upp hemsidor som är optimerade för telefonen.

Telefonens uppfinnare skotten Alexander Graham Bell ler antagligen lite i sin himmel när han ser utvecklingen av hans uppfinning och att vi nu använder hans patent för att både kunna tala på distans och skriva meddelanden. Men vad använder vi egentligen telefonen till mer, förutom att ringa och skriva sms?

Ganska många av oss nyttjar mobilen för att fördriva tid när vi väntar på något eller pendlar till och från jobbet. Maria Casino har en av de mest eftertraktade plattformerna där man kan spela bingo online med samma känsla som man satt i en bingohall eller i bilen under ett bilbingo. Den sociala delen i spelet finns fortfarande kvar, det är bara spelarenan som har flyttats till ett nytt område.

Att utveckla gamla analoga familje- och sociala spel till mobilversioner har blivit något av en trend som startade redan runt 2012.  Branschen växer stadigt, helt enkelt för att folk gillar att spela dem, antingen mot datorn eller en verklig person. Ett av de första spelen som utvecklades för datorer var schack, och versionen som datorspel kom långt innan dess att datorn blev något av självklarhet i varje hem.

Datorspelet har senare även utvecklats till spel som är anpassat för mobilen eller surfplattan. Det har också lett till att schackspelare på alla nivåer världen över kan mötas och utmana varandra online, diskutera strategier och olika spelupplägg.

Andra spel av mer traditionell familjetyp har följt efter och nu kan man spela till exempel både Monopol och gamla klassiska Fia med knuff på mobilen. Svenskar har alltid haft en förkärlek för så kallade bildningsspel, där målsättningen är att spelarna ska lära sig något och framför allt har olika typer av frågesportspel alltid gått hem i stugorna, liksom Alfapet-kopian Wordfeud. Det är faktiskt så att de här datoriserade versionerna av, vanligtvis klassiska brädspel, också har bidragit med ett uppsving för sina gamla traditionella spelvarianter. Sedan kan man faktiskt lära sig mycket av datorspel.

Det finns en berättelse om en kvinna som blev tillsammans med en hyfsat bra golfspelare och i hemlighet bestämde hon sig för att lära sig att spela golf. Hon tittade på några instruktionsfilmer för golf, besökte en golfhall och spelade där, ett slags halvdigitaliserat spel eftersom boll och klubba är riktiga, men banan och väderförhållandena är digitaliserade. Första gången hon gick ut på en riktig golfbana slog hon mannen som hon var tillsammans med, med häpnad. Hon spelade på sju över par, något som han aldrig hade lyckats med.