Är du också trött på de oändligt många falska e-mejlen som alltid rullar in? E-mejl från okända personer med underliga agendor och misstänksamma länkar som de ber dig att trycka på? Lyckligtvis nog är det i regel enkelt att upptäcka spam i inkorgen, då hackare och cyberkriminella genom tiderna inte har varit särskilt duktiga på att kamouflera sig.

Det har dock blivit svårare och svårare att upptäcka dem med tiden, och dessvärre finns det flera spam e-mejl som nästan är omöjliga att upptäcka och som man inte kan klandra folk för att de luras av. Hackare blir mer och mer duktiga på att utveckla och använda virus och spam mot oss, och kan idag även kamouflera sig så att vi tror att de skriver från vår bank eller från en annan offentlig institution. De flesta spam mejl hamnar lyckligtvis nog i ditt spamfilter i din inkorg, men vissa finner ändå sin väg igenom till din normala inkorg.

 

Vad är konsekvenserna av spam?

Spam mejl kan användas av hackare för så kallad ”phising” där de kan locka personliga uppgifter från dig genom att utge sig för att vara någon annan än de i verkligheten är. Det är i regel ganska enkelt att upptäcka de falska spam mejlen då många skickas med en avsändare som har ett märkligt namn eller med ett märkligt ämne. Det är dock viktigt att förstå hur det har blivit svårare och svårare att undgå att falla i fällen, då många hackare känner till kryphål där det är möjligt att få ett spam mejl att se ganska äkta och trovärdigt ut. Det är precis därför som man emellertid hör historier om folk som har blivit lurade då de trodde att spam mejlen var från SKAT, från deras bankrådgivare eller en helt annan plats som verkade fullkomligt trovärdig.

Vår extensiva användning av online världen gör det svårt att navigera i sådana situationer, och därför är det viktigt att vi skyddar oss själva när vi är online. Det kan nämligen finnas många konsekvenser om du faller för ett spam mejl. För det första kan spam mejl vara en bidragande faktor till att du får datorvirus som infekterar den med dålig mjukvara och kan riskera att radera och skada dokument, filer och program som du har liggandes på datorn. För det andra kan hackare komma igenom till vissa av dina uppgifter om du exempelvis trycker på en länk som är infekterad med spam.

Samma åtkomst till dina uppgifter kan de få genom phising där de utger sig för att vara någon som de inte är för att få dig till att avslöja vissa av dina personliga uppgifter. Om hackare får fatt på dina personliga uppgifter genom spam mejl kan det få konsekvenser i form av exempelvis utnyttjande av din ekonomi eller identitetsstöld.

 

Vad är antispam?

Antispam är såsom namnet antyder en mjukvara som motverkar spam och kontrollerar dina e-mejl för att få reda på om de är verkliga och legitima. Antispam mjukvara ser till att skydda dina e-mejl och avvisa dem som kommer från okända domäner och personer. Därutöver är antispam till för att skydda dig mot phishing och identitetsstöld så att du inte riskerar att bli utsatt för bedrägeri och inte heller förlorar en stor mängd filer och dokument från din dator eller riskerar att andra får fatt i dina personliga uppgifter.

 

Hur kan jag säkra mig mot spam?

För att säkra sig själv mot spam mejl bör du se till så att du har antispam installerat på din dator. Antispam kan hittas i många av de antivirusprogram som du kan köpa och installera på din dator. På e-gear.dk kan du hitta en lång rad olika viruspaket till både Windows och Mac, och med deras duktiga guidning i både mjukvara och hårdvara finns det en stor möjlighet att du kan hitta precis det som du saknar.

Det är också viktigt att du, för att säkra dig mot spam, ser till så att internetet som du befinner dig på är säkert och krypterat. Om det inte är det finns det en mycket större risk för att din inkorg kan bli fylld av spam mejl. Med ett antivirusprogram med antispam scannar programmet din inkorg och ser till så att alla mejlen som det ser ut att vara någonting konstigt med kommer att hamna i spamfiltret. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är teknik som vi har att göra med, och att det kan uppstå fel. Därför är det också viktigt att du själv ser till så att du är klippan i din inkorg och likaså har en sund skepticism över de mejlen som landar i inkorgen – speciellt när du inte känner till avsändaren.

De följande antivirusprogrammen är exempel på några av de mest kända antivirusproducenterna som du eventuellt kan använda dig av för att säkra din email mot spam. De flesta av dessa program inkluderar nämligen antispam så att du säkert och tryggt kan kontrollera din email utan fara av att bli träffad.

 

Norton Security Premium

Norton är ett av de ledande säkerhetsföretagen när det kommer till säkerhet på nätet. Antivirusprogrammen täcker Mac, iOS och Android, och inkluderar både antispam och anti-phishing. Norton kan användas till de flesta plattformar och operativsystem, och virusscannern kontrollerar alla mejl för misstänksamma saker.

Norton är en av de gamla spelarna på marknaden och har sedan 1982 levererat antivirusprogram som skydd av din dator och online beteende. I Norton Security-paketet finns det en antispam modul som ser till att sortera bort de riskabla spam mejlen.

Alla antivirusprogram fås i olika prisklasser, till olika antal plattformar och med varaktighet i olika antal månader. Spam är inget skämt när det utvecklar sig och snabbt får allvarliga konsekvenser. Se därför till så att du skyddar dig mot irriterande spam mejl som landar i din inkorg.