Såvida du inte är ett fan av att använda en dator som ser ut och upplevs som alla andra, vill du förmodligen spendera lite tid på tweake för att optimera delar av Windows 10 för att få operativsystemet att fungerar på det sätt du vill att det ska fungera. Generellt sett faller tweaks in i tre kategorier - de tweaks som ändrar utseendet samt design och färger i Windows 10, de som leder till ökad prestanda och hastighet i Windows 10, och sist men inte minst de som förändrar hur olika processer och moduler arbetar med.

 

Windows 10 ger dig genom Inställningar och Kontrollpanelen tillfredsställande grad av kontroll över hur operativsystemet ser ut och fungerar, men om du vill gå på djupet med hänsyn till dina önskemål har du två tänkbara alternativ - antingen kan du anpassa direkt i registret på egen hand eller rikta uppmärksamheten på ett anpassat verktyg för tweaking för anpassning av operativsystemet.

 

Nu finns det otaliga appar för att göra livet enklare, så vi har valt att undersöka vilka program vi vill rekommendera för tweaking och anpassning av Windows 10.

 

Vi har valt att undersöka och inkludera program som uppfyller följande kriterier:

 

- Är gratis att ladda ner, installera och tillämpa.

 

- Innehåller inte program från tredje part som annonser, adware eller, till exempel verktygsfält etc.

 

- Har effektiva och praktiska funktioner att erbjuda.

 

Med Windows 10 är tweak och användaranpassning enkelt och här visar vi fyra av de bästa programmen som gör att du kan tweaka din version av Windows 10.

 

Ultimate Windows Tweaker

 

Liten men kraftfull. Ultimate Windows Tweaker är ett gratis verktyg med ett överraskande stort antal alternativ. Innan du kan börja med att prova olika tweak-alternativ i programmet kommer vi att hjälpa dig att skapa en systemåterställningspunkt som gör att du automatiskt kan återställa, i det fall en tweak går fel - inte att det är troligt, men en god säkerhet. Ultimate Windows Tweaker ser ut som en version av Internet Explorer och det finns serier av sektioner att utforska på vänsterkanten – såsom anpassning, snabbmenyn, säkerhet och sekretess, prestanda och mer och sedan finns det nycklar med möjlighet att arbeta igenom på högersidan. Det finns ett mycket stort antal tillgängliga alternativ (faktiskt över 200) och det finns även ett sökverktyg som hjälper dig att hitta vad du behöver.

 

Hoppa in och du kommer att upptäcka att Ultimate Windows Tweaker gör det enkelt att anpassa, dölja och pyssla talrika element i Windows 10, samt experimentera med Aktivitetsfältet och Start-menyn, ta bort animeringar och dölja funktioner som du inte använder och etc. Denna kännetecknas av bland annat en hög grad av anpassning och där alla alternativ förklaras noggrant. Låt musen flytta över ett alternativ och så kommer en användbar beskrivning visas längst ner på programskärmen.

 

Hämta Ultimate Windows Tweaker

 

 

Winaero Tweaker

 

Genom att ge tillgång till massor av tweaks är Winaero Tweaker en värdefull app för alla som ser fram emot att anpassa sig mycket i sin Windows-dator. Layouten kanske inte är enligt dina önskemål, eftersom navigering kan vara lite besvärlig och tidskrävande, men kanske är det därför du betalar det pris du gör för en så omfattande lista över tweaking-alternativ. Liksom de visuella och användarrelaterade tweaks får du också lätt tillgång till ett antal verktyg som du kan använda och en är exempelvis en tillbakagång till de "klassiska programmen" för Windows 10, som inkluderar klassiska spel och flera andra finesser till ditt skrivbord.

 

En särskilt trevlig funktion som andra program kanske vill överväga att kopiera är möjligheten att exportera dina tweaks. Det här är bra om du är i gång att göra en ominstallation av Windows från en tid till en annan eller vill implementera samma tweaks på olika datorer. Bara exportera inställningarna från en dator, importera sedan till en annan och allt besvärligt arbete kommer att göras till dig på bara några sekunder!

 

Hämta Winaero Tweaker

 

 

CustomizerGod

 

Om du letar efter ett sätt att anpassa ikonerna i Windows 10 finns det olika sätt att anpassa dem, men CustomizerGod är nästan det enklaste och mest omfattande. CustomizerGod relaterar mer än bara att ändra ikoner till program. Det gör det också möjligt att byta ikoner som är mer oskiljaktiga från Windows 10, till exempel verktygsfältet och aktivitetsfältet. Faktum är att det enda du inte kan ändra är Start-menyn.

 

Allt är organiserat på ett enkelt och användarvänligt sätt och det finns användbara genvägar i en fly-out panel längst ned på programskärmen, vilket ger snabb åtkomst till alternativ som säkerhetskopiering och återställning. Det kan inte vara det mest omfattande verktyget för tweaks som finns på marknaden, men dess fokus ligger nära och resultaten ger ett intryck.

 

Hämta CustomizerGod

 

 

7+ Aktivitetsfält Tweaker

 

Det här är ett mycket speciellt verktyg för tweaking och anpassning, och namnet säger allt - det handlar bara om aktivitetsfältet (med uppgifter på engelska). Den stöder allt från Windows 7 och uppåt (igen finns det en ledtråd i namnet) och Spartan-gränssnittet har inga designpriser, men det är mycket beskrivande. Genom att vara så fokuserad är det inte förvånande att det inte finns ett så stort antal alternativ som det finns i 7+ Aktivitetsfält Tweaker, men det gör det inte mindre användbart.

 

Varje valmöjlighet förklaras i detalj så att du snabbt kan upptäcka att programmet låter dig att ändra hur knappar i Aktivitetsfältet grupperas för att dölja Start-menyn och implementera nya aktivitetsfältsbaserade genvägar med musen.

 

Hämta 7+ Aktivitetsfält Tweake