Kanske är du redan medveten om vad en VPN är och kanske har du redan tillgång till en VPN men bara undrar lite över vad den gör och helst ska kunna göra. Det kan också vara så att du ganska nyligen har kommit i bekantskap med ordet men inte har någon aning om vad det står för och varför en VPN överhuvudtaget skulle kunna gynna dig. Oavsett ditt förhållande med och din kännedom till begreppet VPN är det förnuftigt att överväga om du inte bör investera i en VPN.

 

I ett globaliserat och hyper-digitaliserat samhälle där internetets utveckling efterhand har gjort världen mindre och inte minst gjort framförandet om privatlivets frid mer otydligt har VPN-förbindelserna upplevt en stigande popularitet och har i många fall gått och blivit ett bestämt behov för den moderna internetanvändaren – och detta med all rätt. Internettjänster har genom användarnas IP-adresser på användarnas enheter möjlighet att samla in och övervaka användarnas åtkomst, aktiviteter, preferenser, sökningar och mycket mer online. Tillgängligheten till de personliga uppgifterna slutar inte heller här – det finns även en lång rad tredjeparter, kommersiella aktörer och ondsinta hackare som relativt enkelt kan få tag på denne unika vetskap kring användarbeteendet online. Med andra ord är din data nästintill fritt tillgänglig och kan ses samt fås tillkomst till av alla möjliga olika aktörer – förutom om du har en VPN.

 

En VPN är lösningen för dig som skulle vilja maskera dina aktiviteter online, och som önskar att begränsa andras inblick i ditt beteende. Det är din garanti för att kunna surfa på internetet ganska säkert och inte minst 100 % anonymt. Vad täcker dock en VPN helt konkret, vilka fördelar ger den dig – och varför bör du investera i ett sådant format? Läs mer nedan där vi svarar på dessa frågor och förser dig med fakta för att kunna välja den rätta VPN.

 

 

VPN – en krypterad förbindelse

Föreställ dig att du sitter hemma i din privata bostad, och plötsligt upptäcker du att det utanför står en stor mängd människor och kikar in genom dina fönster. Lite på samma sätt är internetet ett stort och nästintill öppet ”fönster” där alla möjliga aktörer har möjlighet att övervaka dig och att följa med i vilka hemsidor du besöker, vad du laddar ner, vem du interagerar med, vad du söker på osv. Vi lever i ett så kallat internetbaserat ”voyeur-samhälle” där du inte precis bara kan gömma dig om du vill använda internetets otaliga möjligheter och resurser.

 

Eller kan du? En VPN kan nämligen möjliggöra chansen att ”gömma” dig när du gör saker online. VPN står för ”Virtual Private Network” och täcker ett internetbaserat nätverk av datorer som säkrar skyddet av din dator, mobiltelefon eller andra enheter när du är online. Detta skydd tog form som följd av en avancerad och 100 % krypterad förbindelse som säkrar att obehöriga inte på något tänkbart sätt kan få insikt i dina aktiviteter på internetet – och detta gäller oavsett om det är tal kring din internetleverantör, kommersiella reklambyråer eller teknologiskt kunniga hackare. Med en VPN skapar du alltid en krypterad internet-förbindelse till en VPN-server som placerar sig som mellanled mellan din enhet och själva internetet, och som dirigerar information om ditt beteende online runt obehöriga parter. Bildligt talat raderas alla de fotspår som du tar i färden på nätet, och som annars skulle vara ganska tydliga om du inte hade haft en VPN.

 

 

Säkerhet och anonymitet framförallt

Du går väl aldrig hemifrån utan att låsa din ytterdörr? Tänk dig nu om det skulle komma en inbrottstjuv och stjäla dina ägodelar. På samma sätt är det både riskabelt och dumdristigt att gå ut på internetet utan att ha försäkrat sig om att de rätta säkerhetsmässiga åtgärderna är på plats. Även på internetet finns det ”inbrottstjuvar” i form av exempelvis hackare som med hjälp av avancerad teknologi försöker smyga till sig åtkomst till och missbruka dina personliga uppgifter. Med en VPN kan du förebygga och motverka risker såsom dessa, då den krypterade VPN-förbindelsen omskriver din data till ett unikt ”språk” som hackare varken kan förstå eller missbruka.

 

En annan viktig säkerhetsåtgärd som VPN ger dig är full anonymitet när du surfar på internetet. VPN-förbindelsen går konkret in och döljer din IP-adress för omvärlden. Den enda informationen som potentiella hackare eller andra obehöriga aktörer kan spåra är själva VPN-serverns IP-adress som i de flesta fallen aldrig kan spåras tillbaka till VPN-ägaren. På det här sättet kan du utan bekymmer få tillgång till de hemsidorna som du önskar, och du behöver inte krångla till det med diverse kommersiella aktörer som bombarderar dig med reklam, spam och liknande.

 

Vilka fördelar ger en VPN?

Om du inte har hört om eller inte har erfarenhet med VPN:er kan det kanske vara en smula svårt att genomskåda varför du borde investera pengar i en sådan. Det råkar dock faktiskt vara så att en VPN ger dig en lång rad fördelar beroende på vad du väljer att använda den till. Nedan ger vi dig en överblick över några av dessa fördelar:

 

Du får som sagt 100 % säkerhet och anonymitet när du surfar på internetet. Det finns ingen som kikar över dina axlar.

 

Du kan utan bekymmer koppla dig till öppna internet-förbindelser när du är i farten och utanför hemmets brandväggar. Många caféer, restauranger, shoppingcenter och liknande erbjuder gratis Wi-Fi till sina kunder. Utan en VPN kommer sådana öppna förbindelser att vara mycket osäkra, och hackare kommer enkelt och snabbt att kunna få tillgång till uppgifter om ditt beteende online.

 

Du kan ladda ner filer och program från diverse internetsidor – lagliga såväl som olagliga – utan att bli spårad av andra. På det här sättet säkras du mot oönskade förfrågningar på grund av ditt nedladdade material.

 

Du får en lång rad flexibla möjligheter för att streama innehåll online från hela världen – även om de olika streamingtjänsterna skulle vara regions-låsta. En VPN fungerar som en så kallad ”proxy”, vilket betyder att du har möjlighet att få tillgång till sidor som annars är geografiskt begränsade. På det här sättet kan du exempelvis streama innehåll på den amerikanska versionen av Netflix även om du befinner dig på svensk jord – och omvänt.

 

Det finns därmed många goda skäl till varför man bör investera i en VPN, och den ovanstående listan är långtifrån fullständig. Det finns en lång rad leverantörer på marknaden som erbjuder gratis VPN-nedladdning. Detta kan du som användare lätt tacka ja till, men du bör vara medveten om att du grundläggande får vad du betalar för – eller rättare sagt inte betalar för. Många av dessa VPN-tjänster är dessvärre nästintill oanvändbara eller har överskuggande konsekvenser för exempelvis din internethastighet. Därför kan det ofta rekommenderas att investera pengar i en VPN som därmed också ger dig mer säkerhet och kvalitet för pengarna.

 

Här på e-gear.dk förhandlar vi uteslutande om kvalitetssäkra VPN-lösningar från de stora och välkända märkena såsom F-Secure och Avira. Därutöver kan vi också erbjuda dig en VPN-lösning från Avast vid namn ”HMA Pro VPN”. Det som alla produkterna har gemensamt är att du får en VPN som ger dig goda funktioner, optimal användarupplevelse och vänlighet samt en lång rad serverplatser. Allt som du behöver använda för att kunna surfa online utan att oroa dig över din säkerhet.

 

Du kan se vårt breda utbud precis här på hemsidan