Installerar man t ex Windows 10 Professional på en dator som är levererad med Windows 8, 8.1 eller  Windows 10 Home, så kommer installationen automatiskt att läsa den Windows Home produktnyckel som finns i datorns BIOS/UEFI och installera Windows 10 Home på datorn. Detta beror på att Microsoft har valt att samla Windows 10 Home och Windows 10 Pro installationsmedia tillsammans och som regel inte be om en produktnyckel i samband med installationen om det redan finns en i datorns BIOS/UEFI.

 

För att lösa detta problem och korrekt installera Windows 10 Pro följ den här installationsguiden, efter att du har kört installationen, för att uppgradera Windows 10 Home till Windows 10 Pro.

 

Är Windows 10 Home installerat och du endast vill uppgradera till Windows 10 Pro utan att installera om, följ endast den här guiden.

 

NB: Det krävs naturligtvis en giltig Windows 10 Pro produktnyckel för att kunna aktivera  Windows efter uppgraderingen.

 

1. Börja med att höger-klicka på Windows start-knappen i det nedre högra hörnet och välj ”System” från menyn.

  

 

 

 

2. Ditt systemfönster öppnas och du ska klicka på ”Aktivera Windows” eller ”Byt produktnyckel”, beroende på om den nuvarande installationen är aktiverad.

  

 

 

 

3. Dyker det upp ett säkerhetsfönster med texten ”Tillåtrt du att den här appen får göra ändringar på enheten?”, klicka på ”Ja” för att tillåta detta.

  

 

 

 

4. Fyll i denna generiska ”Windows 10 Professional” i produktnyckelfältet som visas på bilden nedan och vänta medan Windows registrerar nyckeln.

 

Den generiska produktnyckel kan hittas här: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

 

 

 

 

5. När registreringen är klar få du möjlighet att börja din uppgradering till ”Windows 10 Professional”.

 

Klicka på ”Starta uppgradering” för att börja uppgraderingen.

  

 

 

 

6. Uppgraderingen förbereds och vi vill uppmärksamma att detta kan ta en rätt så lång stund. Förberedelsen kan visa på 100% en lång stund innan den fortsätter med att starta om datorn och genomföra installationen. Det är därför viktigt att du inte avbryter eller startar om datorn.

 

 

 

 

7. För att kunna aktivera din egen licensnyckel på datorn ska du, efter att din dator startas om, högerklicka på Windows startknapp som du hittar i det nedre vänstra hörnet och välja ”System” i menyn.

  

 

 

 

8. Ditt systemfönster öppnar och du ska klicka på ”Aktivera Windows” som du hittar i nedersta högra hörnet.

 

 

 

 

9. Klicka på ”Ändra produktnyckel” för att skriva in den produktnyckel du fick från oss tillsammans med ditt kvitto vid köpet av din produkt.

 

 

 

 

10. Dyker det upp ett säkerhetsfönster med texten ”Tillåter att den här appen får göra ändringar på enheten?” klicka på ”Ja” för att tillåta detta.

 

 

 

 

11. Du ska nu skriva in din licens som finns på det kvitto under ”licens” i produktnyckelfältet som visas på bilden nedan. När alla fält är ifyllda startar Windows automatiskt registreringen av licensen.

  

 

 

 

12. När registreringen är klar blir du ombedd att aktivera Windows och detta gör du genom att klicka på ”Nästa”.

  

 

 

 

13. Ditt ”Windows 10 Professional” är nu aktiverat och klart till att användas. Klicka på ”Stäng” för att avsluta aktiveringen.

  

 

 

 

Skulle du ha några frågor är du alltid välkommen att skriva till oss på: [email protected]