Är du en av de många som gillar att fördriva väntetid med att spela spel på mobilen. Oavsett om du föredrar att spela gamla retrospel som oftast inte är så kapacitetskrävande eller  moderna spel som kräver mer batterikapacitet kommer du förr eller senare att hamna i den förargliga situationen att mobilens batteri är urladdat.

Du håller på att plocka hem storvinsten på Storspelare och så stänger telefonen bara ner och du sitter där med en mobil som inte går att använda till något över huvud taget. Trist, men det ligger i sakens natur att batterier, förr eller senare, tar slut. Nedan får du ett antal tips på hur du kan få bort det där förargliga förr och bara behålla senare.

Många appar ligger och uppdaterar sig i bakgrunden vare sig du gör något annat med mobilen eller bara har den påslagen och det här drar mycket batteritid. Dessutom gör det din mobil långammare.Stäng av automatisk uppdatering för de minst viktiga apparna under inställningar. Att inaktivera automatisk datasynkronisering sparar batteritid, men kom ihåg att synkronisera manuellt när du har tillgång till laddare, annars missar du bland annat viktig information om uppdateringar och annat. Den information du kan råka missa gäller både apparna i sig själv och systemuppdateringar.

Att minska skärmens ljusstyrka är ett av de enklaste sätten att öka batteritiden. Har du normal syn och en modern telefon kan du minska ljusstyrkan ner till 50 procent och ändå ha en fullt läsbar display och displayen är en av de saker som drar mest batteritid på din mobil.Sätt mobilen i batterisparläge redan när den är fulladdad. Det medför bland annat att displayens ljusstyrka dras ner och att tiden som displayen är påslagen när den inte används minskas.

Speciellt svaga nätsignaler gör att modemet måste jobba hårdare och det drar mera ström. Om du inte väntar dig något viktigt telefonsamtal, sms eller mail kan du sätta telefonen i flygplansläge för att spara på batteriet. Håll dig i skuggan. Litiumjonbatterier laddar ur snabbare i värme och ett batteri som laddas när det är över 35 grader varmt får obotliga skador som förkortar dess verkliga batterikapacitet och livslängd.

Uppladdningsbara batterier har en minnesfunktion som gör att de vet när de behöver laddas. Om man ofta laddar telefonen när den har till exempel 30 procents batteritid kvar kommer tiden fram till dess att batteriet anser att det har för låg strömstyrka att flyttas framåt, vilket alltså ger kortare batteritid. En annan sak som förkortar batteritiden är att överladda det, det vill säga låta det stå kvar på uppladdning efter att det uppnått 100 procents laddning.

För att motverka båda dessa tidstjuvar bör man ta för vana att minst en gång i månaden ladda ur batteriet fullständigt innan man laddar det igen. Det rekommenderas inte heller att batteriet laddas vid temperaturer under 0 grader då även det kan ge upphov till skador som minskar batteriets kapacitet och livslängd.

Slutligen, kom ihåg att vara försiktig med att lämna batteriet oövervakat vid laddning. Om överhettningsfunktionen slutat att fungera kan batteriet explodera och starta en brand. Något som Samsung med Galaxy 7 ofrivilligt påvisade.