Föredrar du att spela dina spel på mobilen eller datorn? Du kanske aldrig har funderat närmare på den saken, men frågan diskuteras ganska flitigt bland spelutvecklare och naturligtvis finns det fördelar och nackdelar med båda varianterna. Telefonappar har just den stora fördelen att de är mobila och därför kan användas i stort sett när och var som helst.

Tänk dig till exempel att du skulle vilja satsa en slant på vinnande lag i helgens fotbollsmatch och så i sista stund kommer du på att du glömt att satsa pengar. Med spelappen från Unibet på din mobil är det lätt löst; du kan enkelt och snabbt placera din insats i stort sett oavsett var du än befinner dig eller om matchen redan börjat. Men för vanliga spel är det lite annorlunda. Här handlar det egentligen inte så mycket om spelutvecklarnas tyckande, utan mera om vilken typ av spel du gillar. Snabba enkla spel passar alldeles utmärkt för mobilen, medan längre och mer strategikrävande spel passar bättre för datorn. En fördel med spel på dator är att de är enklare att uppdatera och om man spelar via en portal får man alltid spela på senaste utgåvan och behöver inte bry sig om att tänka sådana saker som uppdateringar eller hur mycket plats spelet tar upp i datorns minne.

För att återgå till telefonappar, de har trots allt sina fördelar för vissa typer av spel, men det  finns ju också risker med att ladda ner ett program till sin telefon, precis som det finns risker med att ladda ner mjukvara till sin dator. Skadlig kod och intrång i din integritet är två exempel på det. Man skall vara medveten om att gratisappar och deras motsvarighet bland mjukvaror i princip inte finns. Är de gratis finns det oftast en baktanke med dem. Sätten att utnyttja är många, till exempel kan det vara så att de är reklamfinansierade och du får stå ut med reklamen eller välja alternativet att köpa en reklamfri utgåva. Det kan också vara så att den som står bakom appen säljer vidare de uppgifter de fått om dig till andra företag  och/eller stjäl information från din mobil.

Hur kan man då skydda sig från denna typ av faror? Det enklaste sättet är att titta på vilken information appen kräver. Låt oss ta ett exempel. Om du laddar ner Google maps till din mobil kommer appen att begära att få tillgång till din position. Det är inget konstigt med det, en av funktionerna i Google maps är att beräkna snabbaste vägen från där du befinner dig till dit du vill och då behöver appen veta din position. Gratis? Nja, samtidigt säljer Google din position till butikskedjor och du kan få upp information om närmsta bensinmack, restaurang och så vidare. Det här går väl kanske att acceptera, men om till exempel en spelapp begär att få tillgång till dina mejlkontakter och ditt fotoalbum då är det hög tid att börja fundera över varför de begär uppgifterna och vad de skall använda dem till.